Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Είμεθα Καπνισταί !

Κλέβω τον τίτλο αυτό από έναν φίλο. Πάνε τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια, ποιος τα μετράει άλλωστε, που πήρα στα χέρια μου το πιο ουσιαστικό κείμενο ενάντια της αντικαπνιστικής κίνησης που τότε ήταν στα γενοφάσκια της. Δεν τολμώ να το αντιγράψω, ο πολυαγαπημένος Γιάννης χαρίζει τα κείμενα του μονάχα σε ανθρώπους με περίεργα μάτια, θα δανειστώ όμως λίγες λέξεις, θα παραφράσω και θα εμπνευστώ και ξέρω πως θα με συγχωρήσει.
Ξεκινά λοιπόν λέγοντας "Τουλάχιστον εμείς ζήσαμε μια καπνισμένη νιότη", και τελειώνει "Την έχουμε χεσμένη την υγεία σας! Μας βγάλατε τον καρκίνο! Είμαστε καπνιστές, δε μασάμε τα λόγια μας και πάμε γυρεύοντας!!!"

Πόσα τσιγάρα, πόσος καπνός, μια συνήθεια λένε, μια κακή συνήθεια, καλό θα σου κάνει να το μειώσεις, καλύτερα δηλαδή και να το κόψεις, έτσι θα πάνε όλα μια χαρά, θα είσαι παραγωγικός, θα ζεις περισσότερο, δε θα γεμίζεις τα ράντζα των νοσοκομείων με τα προβλήματα σου, δε θα σε πληρώνουν οι ασφαλιστικές, θα μείνει και χώρος στα νεκροταφεία γιατί σαν πολλοί μαζευτήκαμε. Άσε που δεν είναι μόνο αυτό, γιατί τι θα κάνεις, θα βγαίνεις να μπεκροπίνεις μαλάκα ελληναρά χωρίς τη τσιγαριά σου? Όοοχι, θα κάθεσαι σπιτάκι σου και θα κοιμάσαι στην ώρα σου να πας στη δουλίτσα σου χωρίς μαύρους κύκλους το πρωί, θα 'σαι συγκεντρωμένος και δε θα σκέφτεσαι τι ωραία που ήταν αυτή η κοπελίτσα που μίλαγες και πότε θα την ξαναδείς.
Έτσι, σα μαλάκας, θα πηδάς το βράδυ και δε θα μοιράζεσαι ένα τσιγάρο μετά στη σιωπή με την κομμένη ανάσα. Θα κάθεσαι στο κρεβάτι σου και θα κοιτάς ένα ταβάνι άκαπνο, χωρίς σχήματα να χάνονται και να σε παίρνουν μαζί τους στη λήθη τους. Θα πίνεις ένα άνοστο ποτό χωρίς τη τζούρα που ξεφυσάς πάντα προς τα πάνω με το λαιμό τεντωμένο ως την απόλαυση.
Αλλά θα μυρίζεις ρε μαλάκα, θα βρεις και τη γεύση σου, θα βρεις την ευεξία, έτσι, χωρίς κόπο, χωρίς περαιτέρω προσπάθεια, λες κι οι αισθήσεις πρέπει να είναι εξ ορισμού εκεί κι όχι να τις ξεβουλώνεις εσύ με κόπο και ιδρώτα και να τις αφήνεις να φτάσουν μέχρι τα κόκαλα σου, όχι, πρέπει να μυρίζεις τόσο καλά που η οσμές να μην έχουν πια καμία σημασία,να μη σου κάνουν καμία διαφορά.
Έτσι να 'σαι, ωραίος και υγιής, να προσέχεις, να φροντίζεις, να μετράς τι τρως, να μετράς τι πίνεις, να μη βάζεις τίποτα κακό μέσα σου, άλλωστε στα βάζουν άλλοι τα σκατά, δε χρειάζεται να προσπαθήσεις περαιτέρω, πρόσεχε εσύ, βάλε φίλτρα στο νερό να σου καθαρίζουν τους άνθρακες, πέτα τα τηγάνια απ' το παράθυρο να λυτρωθείς, ψάξε να βρεις ντομάτες που να μη μοιάζουν με καρπούζια και χρυσοπλήρωσε τις, βάλε και μια μάσκα αν έχεις να κατέβεις στο κέντρο για δουλειές και θα δεις ρε μαλάκα πως θα νιώθεις μετά. Γαμάτος, ωραίος και κενός. Παραγωγικός μαλακάκος με λίγα λιπαρά.
Έ όχι ρε φίλε. Θα το κρατήσω το τσιγάρο μου, θα τα κρατήσω τα ποτά μου, θα κρατήσω και την αυπνία μου και τη μαλακία μου και την αδρεναλίνη μου και το κωλοφαί που τρώω. Θα τα κρατήσω όλα και δε θα μετανιώνω άμα με προλάβει το ασθενοφόρο, γιατί με την ίδια ευκολία που θα μεταφέρει εμένα μπορεί να τρακάρει τον υγιέστερο άνθρωπο και να σωθεί μονάχα ένας απ' τους δύο μας. Γιατί όπως φυσάς τον καπνό σου κάποτε θα φυσήξεις και μια ανάσα που δε θα την ακολουθεί τίποτα. Κι εκεί θα 'χεις να πεις αν άξιζε τον κόπο. Κι όπως λέει κι ο Γιάννης "Διαβήκαμε τις δεκαετίες καπνίζοντας...δε φύγαμε απ' τις μάχες άκαπνοι"..

Και σοβαρά τώρα, κάποιοι άνθρωποι κάνουν μια κίνηση ενάντια σε όλο αυτό γι' όσους ενδιαφέρονται http://www.scafebar.gr/ και επίσης http://www.facebook.com/group.php?gid=134177056605327

Και όσο για τον Γιάννη, αν τον δείτε θα τον καταλάβετε, φαίνεται το γράψιμο στο πρόσωπο του. Πάρτε τα χαρτιά που έχει να σας προσφέρει κι αν σας χαμογελάσει δώστε προσοχή, θα είναι το πιο αθώο χαμόγελο που θα δείτε ποτέ από έναν μη αθώο άνθρωπο. (Τα κείμενα θα τα αναγνωρίσετε από το "Σύγχρονο Πειραματικό Ινστιτούτο Ανωμαλίας" που θα γράφουν κάτω κάτω !!)

Καλά όλα αυτά, ώρα για τσιγάρο όμως, δε νομίζετε ?..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου